donderdag 3 mei 2012

Zeldzaam

Nadat Jesper eind februari heel dapper bij de buren bloed had laten prikken, heb ik voor we naar Nederland vertrokken eindelijk een afspraak gemaakt om de uitslag te krijgen. (Zo flauw: dat had de huisarts ook wel over de schutting kunnen vertellen. Maar ja, dan kan hij geen consult tarief rekenen natuurlijk.)

Vandaag, 3 mei, kon ik terecht. Het had eerder gekund, maar ik weiger om voor een simpel ja en/of nee een half uur of langer in de wachtkamer te zitten en wilde dus persé een afspraak aan het begin van het spreekuur. (Ja, het begrip wachtkamer wordt in elk land letterlijk opgevat.)

Maar, hier is waar ik voor kwam: De uitslag van Jesper's allergietest.

Dat Jesper allergisch is voor pinda's weten we al jaren. Om precies te zijn sinds hij 10 maanden oud (jong) is. Theoretisch kan zijn allergie met de jaren minder worden. Theoretisch. Er zijn maar weinig gevallen bekend waar dat werkelijk is gebeurd. Maar daarom hebben we pinda's wel in de test laten opnemen. Helaas, net als 6 jaar geleden heeft hij de hoogst mogelijke positieve score op pinda's, wat betekent dat we nog steeds zeer alert moeten zijn omdat het eten van een minieme hoeveelheid levensbedreigend voor hem kan zijn.

Amandelen en pijnboompitten waren twee allergenen die wij tot nu toe steeds vermeden, maar waar vooral ik mijn vraagtekens bij had. Voor amandel scoort hij 3, dus dat geven we nog steeds maar niet, maar op pijnboompitten kwam een negatieve reactie. Binnenkort dus maar eens iets met pesto aan hem geven.

Dan, de werkelijke aanleiding voor de test: Na zijn sterke reactie op een hapje van mijn geitenkaas moest er worden getest op het allergeen voor geiten- en schapenmelk. En ja hoor, op allebei een hoge positieve score, vooral op geitenkaas. En laat dat nu een heel zeldzame uitslag zijn.

Natuurlijk zijn er wel meer mensen allergisch voor geiten- of schapenmelk. Het bijzondere is dat Jesper NIET allergisch is voor koemelk! Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat juist geitenmelk minder overgevoeligheids reacties veroorzaakt. Echter, als men een koemelkallergie heeft, wordt het gebruik van geitenmelk meestal ontraden omdat de eiwitten in geitenmelk veel overeenkomsten vertonen met die van koemelk.

Bijzonder dus.

De huisarts vroeg me voor de zekerheid nog of Jesper wel melkproducten binnen krijgt. Jawel! Elke dag yogi, chocomelk, een toetje en dan soms ook nog kaas of een beker gewone melk. En dat voor zo ver wij weten zonder klachten.



5 opmerkingen:

  1. Dat is inderdaad bijzonder! Maar ja, Jesper is dan ook een bijzonder kereltje he! ;-)

    Jouw bloeduitslag was helemaal ok?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Brian is zoals je weet ook al vanaf baby zijnde allergisch voor van alles en nog wat. Bij zijn eerste uitgebreide bloedtest toen hij 2,5 was bleek dat hij o.a. hoog scoorde op soya en kiwi. Laat hij daar nu juist op groot geworden te zijn?!? Je moet gewoon je gevoel volgen en af te toe iets uitproberen.

    Groetjes,
    Annemiek

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. He Annemiek! Je volgt ons dus nog steeds, leuk! Ja, uit Jesper zijn allereerste test (met 10 maanden) bleek dat hij overal allergisch voor zou zijn waaronder tarwe/gluten. Brood is zo ongeveer het enige wat hij op het moment eet, niet vanwege een allergie maar omdat het zo'n zeur is met eten!

      Verwijderen