maandag 29 augustus 2011

Zmorge in Regensberg

De buitenkant van de Oberburg
"Znüni is het woord voor ochtendsnack, Zvieri is het vieruurtje, dus Zmorge zal wel ontbijt of brunch zijn," dacht ik. Al een paar keer hadden we borden met die term erop langs de weg zien staan, dus toen het zondag mooi weer was en we toch een paar uur niets te doen hadden, zijn we Regensberg ingereden. Nou ja, ingereden, het Middeleeuwse centrum is autovrij, dus we parkeerden bij de Unterburg - juist, het deel van de stad dat lager dan de burcht ligt.

Vanaf ons balkon kunnen we Regensberg zien: Idyllisch gelegen boven op de Lägern (heuvelrug). Die strategische positie was ook de reden dat ene Heer Lütold V von Regensberg het stadje in 1244 stichtte. Van onze buurman had ik al vernomen dat de bewoners zich ook letterlijk ver boven 'zij uit het dal' verheven voelden. Maar daar was vandaag niets van te merken.

Nadat we op het laatste stukje Unterburg van het uitzicht richting Uetliberg en Alpen (wel erg ver weg, maar het was helder!) genoten, liepen we via de stadspoort de Oberburg op. Het is overduidelijk een welvarend stadje met bijzonder goed onderhouden oude panden. In een daarvan is een wijnacademie gevestigd. Regensberg kan zich ook eigenaar noemen van de diepste (57 meter) waterput van Zwitserland. Ja, dat zijn de toeristische hoogtepunten hoor, 't is dat het maar 5 minuten van ons huis is!
Met het hele gezin hebben we de ronde toren bedwongen. Wel leuk was dat je onderweg naar boven af en toe wat geschiedkundige informatie kon lezen, soms zelfs van een hypermoderne flatscreen! Het uitzicht vanaf het dak was mooi en we hadden goed zicht op ons dorp.

Na de lunch -gewoon thuis- en Julia's middagslaapje zijn we om 15.30 dwars door de heuvel (Gubristtunnel) gereden naar 'familie' in Dietikon: Gezellig etentje bij Mien, Ivo en de jongens. Toch wel bijzonder dat we een jaar na hen naar Zwitserland zijn verhuisd en nu op ongeveer 20 minuten van elkaar wonen.

O ja, Zmorge is inderdaad het Duitse/Zwitserse woord voor ontbijt. Al werd dat hier wel erg ruim opgevat, want de hele dag door was er eten te krijgen op de binnenplaats van de burcht.

1 opmerking: