zondag 19 februari 2012

Cross-Border Shopping

Limmat in Zürich
Zo'n Zwitserse bankrekening is steeds interessanter; zeker nu de Euro nogal onstabiel is, blijft de Zwitserse Frank een erg veilige munt. Leuk voor je spaargeld, maar de dagelijkse boodschappen blijven toch schandalig duur hier. Reden voor ons (en met ons vele anderen) om regelmatig de grens over te gaan naar Duitsland.

Cross-border shopping: Een term waar we in Canada voor het eerst mee in aanraking kwamen. Veel kennissen van ons reden regelmatig naar de US, en stonden dan vaak uren te wachten bij de grens in Niagara, om 'aan de overkant' spotgoedkoop kleding in te slaan. Zelf hebben wij het nooit gedaan, want het vooruitzicht om urenlang aan de willekeur van de US douane overgeleverd te zijn, is niet echt aantrekkelijk.
Daarbij komt dat wij de Canadese prijzen, vergeleken met de Nederlandse, al als heel goedkoop ervaarden. Zeker met de diverse outlet-centra in de omgeving. Voordat wij naar Zwitserland verhuisden, heb ik dan ook de nodige kleding voor de kinderen ingeslagen, want "het is daar niet te betalen."

En dat laatste is maar weer eens bewezen. Volgens een onderzoek van The Economist is Zürich nu de duurste stad ter wereld. Op de tweede plaats staat Tokyo en een gedeelde derde plaats is voor Genève en Osaka. Dat wil niet zeggen dat de gemiddelde Zwitser op/onder de armoedegrens leeft. De salarissen liggen veel hoger en, afhankelijk van in welk kanton je woont, houd je netto ook meer over. Tot voor kort besteedde de bevolking hun geld ook het liefst in eigen land, om op die manier de economie te stimuleren. Maar je hoort toch steeds meer geluiden dat zelfs zij het nu te duur vinden en voor hun inkopen naar Duitsland of Frankrijk uitwijken.

Zurich
Feb 13th 2012, 16:00 by The Economist online

The cost of living across the globe
 
ZURICH has become the world’s most expensive city to live in, according to the latestWorldwide Cost of Living Survey from the Economist Intelligence Unit, our sister company. The strengthening of the Swiss franc in the past year helped lift the city four places up the table to displace Tokyo at the top. The index measures the cost of an expatriate lifestyle in over 130 cities using a weighted average of the prices of 160 products and services. New York's figure is set to 100 to provide a base for comparisons. The relative strengths of currencies and economies are reflected in changes to the rankings. Thus Sydney has moved from 71st to 7th since 2001, while New York has fallen from 7th to joint 47th.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten