zondag 1 april 2012

Schloss Lenzburg

Voetpad naar het slot vanaf de parkeerplaats
Op het blog Moms & Tots Out and About vonden we een leuk uitstapje niet te ver van huis. Op circa 30 minuten rijden van Zürich (even lang voor ons omdat wij zo ver van de snelweg wonen) ligt in Lenzburg in het kanton Aargau Schloss Lenzburg.

Het is een van de oudste en belangrijkste kastelen in Zwitserland. Zoals je op de foto kunt zien is het kasteel goed bewaard gebleven;  Het oudste deel stamt uit de 12e eeuw, maar het merendeel dat je op de foto ziet is later bijgebouwd. In en rond het slot is veel te zien en te doen, ook voor kinderen! Het slot heeft ook een permanente bewoner... Draak Fauchi! Jesper vond hem wel interessant, Julia daarentegen snapte er niets van en vond deze draak, in vergelijking met haar knuffeldraakje waar ze altijd mee slaapt, maar eng.

Moderne Ronde Tafel met maliënkolder lamp in het café
We zijn ongeveer twee uur in het slot geweest en hebben maar 1 gebouw bekeken: Het eigenlijke museum. Je begint en eindigt zoals tegenwoordig in zoveel musea in de souvenirshop. Op dit niveau is in een donker, rokerig hol ook draak Fauchi te vinden. Vervolgens gaat het almaar hogerop via een mooie stenen wenteltrap. (Het is maar goed dat Julia al zelf kan (trap)lopen.) Op twee woonverdiepingen zijn verschillende ruimtes ingericht zodat we een goed beeld kregen van het leven in de middeleeuwen (eerste verdieping) en 18e eeuw (tweede verdieping). De donkere gevangenis vond Jesper maar niets en hij wilde er snel weer weg. Maar ja, dat ging niet zomaar, ik moest eerst Martijn weer even bevrijden! Via de cafétaria met heerlijk buitenterras kwamen we bij de wapengalerij en ook de klokkentoren zijn we ingeklommen. Maar dat waren maar een paar extra treetjes, erg smalle, dat wel.

Op de zolderverdieping ten slotte, was toch wel de grootste attractie voor de kinderen: Het kindermuseum! Er was een grote tafel waar ze konden tekenen en knutselen (draken, zwaarden, kronen, etc.), een soort klein doolhof-kasteel, voor de allerkleinsten een afgeschermd hoekje met blokken, boekjes en poppen (favoriet bij Julia) en er was ook genoeg kleding aanwezig om van ieder kind een mooie prinses of ridder te maken. Julia heb ik wel in een roze jurkje kunnen hijsen, maar ze wilde absoluut niets op haar hoofd en al helemaal niet op de foto. Jesper wilde zich ook niet omkleden, helaas. Hè, waarom willen mijn kinderen dat nu nooit doen? Het staat zo leuk op de foto!

Met moeite hebben we ze weer van die zolder afgekregen en hebben nog een rondje door de tuin gemaakt. Jesper: "Was dit de kruidentuin?" (Ik had pas een boekje voor hem besteld over ridders en kastelen; één hoofdstuk ging over de jonkvrouw en haar kruidentuin.) Vanaf de kantelen hebben we het uitzicht op Lenzburg bewonderd. De voormalige paarden/koeienstallen hebben we overgeslagen en op weg naar beneden zijn we ook snel langs de buitenspeelplaats met kleine houten huisjes gerend. Misschien voor een volgende keer? O ja, in het winkeltje heb ik voor Julia toch maar een prinsessenhoed gekocht, leuk voor in de verkleedkist en voor Jesper een sticker en een magneetje van draak Fauchi. En nu niet denken "Wat komt die jongen er bekaaid vanaf," want hij heeft Martijn gisteren nog een nieuwe step afgetroggeld!

De foto's staan op flickr in de Lente 2012 set!

2 opmerkingen:

  1. Hai Amanda,
    wat doen jullie altijd leuke uitstapjes zeg!
    en het kasteel ziet er idd nog erg mooi uit zo,ik gok dat er ook wel een mooi uitzicht zal zijn geweest?!

    Groetjes Majel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kijk dit soort culturele dingen zijn hier in Canada ver te zoeken!
    Denk het oudste wat hier te vinden is, is brood dat over de datum is of zo.... Nee een beetje cultuur is er wel, maar niet zoals dit mooie kasteel wat jullie gezien hebben!
    Leuk weer!
    Gr. Claudia

    BeantwoordenVerwijderen