zondag 30 oktober 2011

Bezoek van opa en oma

Jesper had de dagen afgeteld en eindelijk was het zover: Zaterdag 22 oktober kwamen opa en oma met de auto een weekje bij ons logeren. (Dat 'met de auto' is wel het vermelden waard, want erg veel rijden ze de laatste jaren niet meer. Het valt me mee dat de Mazda onderweg niet in staking is gegaan!)

Eerst werden natuurlijk de auto en koffers uitgepakt. Eindelijk kon ik zelf het canvas zien dat ik een tijdje geleden had besteld in NL (stukken goedkoper dan hier.) Het is een z/w foto van een oude auto in het Distillery District in Toronto, waarbij ik alleen de kleur van de auto heb 'terug gehaald'. Die kleur, rood/oranje, komt mooi bij onze plavuizen vloer! Wat ze ook bij mijn moeder hadden opgehaald, was onze oude steengril! Kunnen we opa en oma direct inwijden in de Zwitserse keuken: Raclette!
Zondag is oma met alle mannen naar de Walensee gereden en met twee gondels naar de Maschgenkamm gegaan. Een hele prestatie, want een beetje hoogtevrees heeft ze wel. Het pad dat wij vorige week hadden gelopen was nu bedekt met sneeuw, dus dat hebben ze overgeslagen. Ze hebben wel heerlijk in het zonnetje bij het restaurant geluncht. Maar de echte reden van het ritje lag iets lager op de berg: Het was het laatste weekend dat de Floomzer open was en natuurlijk wilde Jesper daar samen met opa in. Als opa maar niet al te veel zou remmen! Maar het ging goed. Helaas hebben we geen bewijs in de vorm van een foto; oma drukte te laat af, dus we zien alleen de railsen en wat stofwolkjes!

Doordeweeks was er al snel een ritme te bespeuren: 's Ochtends bracht oma Jesper naar school en na de koffie gingen ze dan even op pad. Opa mocht Jesper vervolgens ophalen. Dinsdagmiddag is de enige dag dat Jesper ook 's middags les heeft en daar heeft hij nooit zin in. Opa heeft hem zo ongeveer de school ingeduwd, maar nog was het niet goed. Opa moest mee. En dat werd een hele ervaring op zich! Want wat stond er als eerste op het programma voor Jesper? Naaien, en opa moest helpen! Na een kwartier kon hij eindelijk met goed fatsoen weg.

In de boeien geslagen
Verder hebben ze vooral veel met Jesper moeten knutselen en tekenen en om dat laatste iets makkelijker te maken hebben we zelfs overtrekpapier in huis gehaald. Lang leve Papeterie Vögeli! Nadat Jesper van Angela een koffertje met alle toebehoren om ballondieren te kunnen maken had gekregen (via de post), moesten ze ook daaraan geloven. Eén middag zijn opa en Jesper samen naar het 'schoolbos' gegaan om hutten te bouwen en te picknicken. En opa heeft ook kennis gemaakt met het eerste dat Jesper van zijn zakgeld heeft gekocht: De handboeien. Opa vond het geweldig! (zie foto).

Vrijdagmiddag zijn de mannen nog de Lägern opgegaan (dat is de heuvel waar wij op uit kijken) en 's avonds is Cees met Martijn mee geweest naar FC Niederweningen voor de laatste wedstrijd vóór de winterstop (die hier tot april duurt.) Met plaatsvervangende schaamte stond hij langs de lijn want Martijn kreeg 20 minuten voor het eind rood. Al snapt niemand waarom.

Zaterdagochtend reden ze door de dikke mist Oberweningen en Zwitserland weer uit.


2 opmerkingen: